2013. április 27., szombat

„Bike with Baby” - Spinning babával II.

Tekerés Babával - avagy a kismamaspinning



Folytatva a tegnapi gondolatsort, most Zimmermann Ritának, www.testszobrasz.lapunk.hu szerkesztő edzőjének véleményét olvashatjátok a kismamaspinningről - a baba szemszögéből.


"Amennyiben a gyermek szemszögéből vizsgáljuk a dolgokat, gyermekorvosi véleményre is szükségünk lesz. Ha a futásból indulok ki, a sport űzésével én megvárnám azt az időszakot, amikorra a gyermek már magabiztosan tudja tartani a fejecskéjét. A Spinning esetében alapvető és állandóan jelen lévő rázkódással nem kell számolnunk, mint a futásnál, azonban mindig igyekszem óvatosan megközelíteni a babával végzett sportokat, hiszen első a gyermek egészsége.

Aggályaimon túllépve azonban úgy gondolom zseniális, ha van egy hely, ahol anya sportolhat, lehetőséget kap megszabadulni attól a pár kilótól, mely a terhesség során esetleg megmarad, gyermekével lehet és „sorstársaival” együtt mozoghat. Ennek számos előnye is van. Egyrészt a társaság lélekemelő és együtt a kemény edzés is könnyebb – ami mindig az a hosszú kihagyás után, legalábbis az első pár alkalommal, legyen szó akár tornáról vagy bármilyen sport újrakezdéséről. És nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ilyen módon a fokozatos terhelés elve is betartható, amely a mozgásba visszatérő édesanyák egészsége szempontjából nagyon fontos. Azt pedig már régen tudjuk, ha anya boldog baba is örül és kiegyensúlyozott. Ez pedig minden kinccsel felér."


Ami ezen kívül még fontos lehet, hogy mind a futás, mind a spinning anaerob mozgásforma. Az anaerob mozgás során az izommunkához szükséges energia előállításához a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő oxigén. Ez a mozgásforma az intenzitása miatt csak rövidebb ideig tartható fenn, s aerob energiafelhasználású pihenési szakasz követi.
Anaerob energiafelhasználás jellemzi az olyan mozgásokat, amelyek intenzív erőkifejtést igényel nek, azaz nagy megterhelést jelentenek a szervezet számára: gyors a levegővétel, zihálás, kifulladás a kísérőjelenség. Leginkább aerob tartományban történnek: kocogás, úszás, biciklizés, aerobik, tánc, hegymászás - és a spinning.
Ez egyrészt a várandós, másrészt a szoptató anyák szempontjából is fontos lehet. A magzati oxigénhiányt elkerülendő nagyon fontos, hogy az anyai szervezet oxigénellátása elegendő és folytonos legyen. Így az anaerob mozgásformák külön figyelemmel, s óvatosan végezhetőek csak, megfelelő intenzitással és tartományban. Másrészt a megnövekvő pulzus és a nagy igénybevétel fogyást eredményezhet, mely során a szövetekben felhalmozódott salakanyagok felszabadulnak, kiürülnek a szervezetből. Egyfajta méregtelenítési folyamat játszódik le. A testben elraktározott káros anyagok azonban sajnos az anyatejbe átkerülve a szoptatott gyermek szervezetébe is bekerülhetnek, fokozottan terhelve a kicsi anyagcseréjét. Így a szoptató anyáknak is csak módjával, fokozatos és testreszabott terhelés meélett ajánlott ez a mozgásforma.

A babás spinningről szóló újságcikket megtalálod itt és itt.
Rita család és baba-mama centrikus oldalán pedig van egy külön Baba-Mama torna blokk, ahová kéthetente kerülnek fel a babával űzhető sportokról infók, illteve konkrét baba-mama torna videók és gyakorlatsorok.
Részletek itt.

Itt a tavasz, jó sportolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése