2013. április 26., péntek

„Bike with Baby” - Spinning babával I.

Tekerés Babával - avagy a kismamaspinning


Új sport jelent meg a palettán: az anyukák egyre több helyen spinning edzésen vehetnek részt - hátukon a babával. A jelenség egyre terjed, így megkértem barátnőmet, Zimmermann Ritátwww.testszobrasz.lapunk.hu szerkesztő edzőjét, hogy véleményezze az új mozgásformát - mind az anya, mind a baba szempontjából.

Rita maga is kisgyermekes anyuka, a baba születése előtt pedig többek között spinning-et oktatott. Most kislányával van otthon, de emellett aktívan sportol - így véleménye igazán hiteles számomra.

"A minap olvastam egy cikket, melyre Barátnőm hívta fel a figyelmemet. Egy új edzésforma van kibontakozóban Budapesten, ami nem más, mint a „Bike with Baby” program. Ez egy – a hagyományostól több ponton eltérő – Spinning edzés, melynek során az édesanya hordozó kendővel magára köti gyermekét, így az edzést közösen tudják végezni. Az órák a hagyományos 40-50 perc helyett 70 percre rúgnak, hogy valóban a gyermekre figyelve, az ő ritmusának megfelelően foghassanak az anyák a tekerésbe, s a Picike kényelmesen és biztonságosan rögzítve legyen édesanyja hátára. Ebben szakképzett „kendőkötők” is az anyucik segítségére vannak az óra során. Egy másik cikk szerint a babák is megizzadnak ezeken az edzéseken és gyakori, hogy végig alszanak a tekerés során. Amikor álomba merülnek – a cikk szerint – a „kendőszakértő” hölgyek azonnal akcióba lendülnek és rögzítik a gyermek fejét, hogy ne lehessen semmiféle probléma.
No de, akkor tekintsük meg egy picit közelebbről mind a Mama, mind pedig a baba szemszögéből a dolgot.



Alapvetően a véleményem anya és edzőként az, hogy ez egy szuper lehetőség. Vagyis anya és baba együtt van és sportol. Minden olyan mozgásformát támogatok, melynek során a gyermek velünk lehet (lsd. baba-mama torna vagy futás babával), hiszen nem csupán jó példát mutatunk a csöppségnek már a kezdetektől, hanem megszabadulhatunk a „hová tegyem a gyereket? Így egyszerűen nem tudok sportolni” kifogástól, valamint a gyermekét „lepasszoló” anyát örökké gyötrő lelkiismeret furdalástól. 
Azonban, ha őszinte szeretnék lenni, vannak aggályaim. Elsősorban az édesanya hátáért és térdízületeiért aggódnék. Hiszen – még abban az esetben is, ha valaki fanatikus sportoló – a plusz 4-10-x kilo hatalmas terhelést ró a hátra a Spinningben úgy megszokott kiállások esetén. Még a legedzettebb mamáknál is kimarad legalább 2-3 hónap, hiszen a terhesség utolsó heteiben, valamint a gyermekágyas időszakban, és az első 2-3 hónapban nem javasolt a bringázás. Így egy ilyen irányú hirtelen megterhelése a terhesség alatt és a baba ellátása során egyébként is leterhelt gerincoszlopnak, főként rendszeresen és hosszú távon nem biztos, hogy jó hatásokat hozhat a mama számára. Mindemellett – bár a Spinning lényege, hogy ízületkímélő, vagyis a bringa maga leveszi a terhelést a térdünkről, így akár rehabilitációra is alkalmas, – ugyancsak komoly terhelést jelenthet az a 4-10-x plusz kiló, bár itt lehet vitatkozni. Hiszen a plusz súllyal rendelkezők részére is kifejezetten ajánlható ez az edzésforma éppen ízületkímélő mivoltából adódóan. Én azonban úgy gondolom, hogy a hát az, ami valóban rosszul járhat ezzel az edzésformával. És hiába a jó technika, az az édes teher, amit a pici súlya jelent, mindenhogyan ott lesz a háton. Erről azonban egy sportorvos sokkal megbízhatóbb információval szolgálhat és nyílván a mozgásforma ilyen irányú „kivizsgálására” is sor kerül a jövőben, amennyiben valóban tömegek által űzött sporttá növi ki magát a jövőben. Valószínűleg megszületik majd az az – eddig a Spinningben még ismeretlen – technika, mely elejét veszi az esetleges nehézségeknek."


És hogy a baba szemszögéből mit jelent az új fitness-őrület?
Holnap megjelenő bejegyzésemből megtudhatod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése