2013. április 29., hétfő

VBAC klub - beszámoló

VBAC (Vaginal birth after cesarean) - április a császármetszés hónapja volt!


Nemrég Budapesten, a VBAC klubban jártam.

Ma Magyarországon majdnem minden 3. szülés császármetszéssel végződik.
Egyre több várandóst érint egy császármetszés utáni természetes, hüvelyi úton történő szülés lehetősége. Sajnos azonban nincs könnyű dolguk: általában még ma is elfogadott, hogy egy császármetszés után "csak" császárral szülhet az anya.


Budapesten, az Új-Éetkör-ben havi rendszerességgel rendeznek VBAC találkozót - az érdeklődő, császáron átesett, s a sikeres CSUSZ-t (császár utáni szülés) átélt anyáknak.

Mind az orvosok, mind a környezet támogatása nehezen nyerhető meg - számoltak be az anyák a klubalkalom kapcsán. Sok az ellentmondó, s éppen ezért elbizonytalanító vélemény - és kevés a hiteles, tudományos adattal alátámasztott orvosi szakvélmény, melyre alapozva könnyebb lenne a döntéshozás.
A klubban több anyával is találkoztam, akik "megcsinálták", azaz császármetszés után természetes úton hozták világra gyermeküket. Elmondták, hogy nagyon céltudatosnak, tájékozottnak és határozottnak kellett lenniük, hogy vágyuk teljesüljön. Nem ritkán egy önismereti út vezetett a sikeres VBAC-hez.


Találkoztam a program szervezőjével, Schimcsig Nórával, aki a havi klubalkalom szervezésésn kívül a Facebook-on is üzemelteti VBAC oldalt, ahol hírek, szüléstörténetek, videók várják az érdeklődőket.
Nóra egyébként HipnoBirthing Szülésfelkészítő oktató is. Ennek kapcsán is beszélgettünk egy másik alkalommal - részletekről későbbi bejegyzésemben olvashatsz majd! :)

A találkozón megismerkedtem még Mélykúti Andreá-val, az ICAN Magyarország csoportvezetőjével, aki maga is két császármetszés után, természetes úton hozta világra harmadik gyermekét - így igazán hiteles tanácsadó.
Az ICAN (International Cesarean Awareness Network – Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat) "küldetése, hogy javítsa az anyák és újszülöttek egészségét azáltal, hogy felvilágosítás révén megelőz felesleges császármetszéseket, támogatja a császármetszésből történő felépülést, és elősegíti a császármetszés utáni hüvelyi szülést".

Korábbi írásomat a VBAC-ről és esélyeiről itt találod!
Kukk a CSUSZ hazai oldalára a Facebook-on itt!
Az ICAN Magyarországról bővebben itt olvashatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése