2013. március 29., péntek

Beszámoló

BONDING témakörében képeztem magam...


Március 22-én Budapesten a "Bonding, avagy az első ölelés gyöngéd ereje" címmel hallgattam előadást, valamint az ezzel kapcsolatos műhelymunkán is részt vettem.

Az előadó, Michaela Mrowetz igazán karizmatikus egyéniség: emberi nyitottságával, közvetlenségével és szakmai tudásával egyaránt lenyűgözött. Michaela kötődés specialista, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, törvényszéki szakértő, a Kötődés – a szülés öröme c. könyv egyik szerzője. A magyarhoz nagyon hasonló cseh várandósgondozás és szülészeti ellátás területén, valamint az anyák és gyermekek későbbi pszichiátriai gondozása során tevékenykedik. Célja, hogy a korai kötődés - azaz a bonding - elnyerje méltó szerepét, s minden szülés természetes velejárója legyen.

Az előadás is igen szemléletes volt, s Michaela még majd egy órán keresztül szívesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire. Ebben a részben is igen fontos és hasznos tudnivalókkal gazdagodtunk. A műhelymunka már kiscsoportban zajlott, gyakorlatorientáltságának megfelelően.


Öröm volt a várandósgondozás és szüléskísérés sokszínűségét és megannyi oldalát képviselő nőkkel, asszonyokkal együtt lenni. Volt köztünk dúla, csecsemősnővér, kismamajóga-oktató, gyermekgyógyász, szülésznő, szülésfelkészítő, pszichológus...Volt leendő anya és négy gyermeket felnevelt nagymama is...

Szomorú volt hallani a sok esetet,amikor a szülés háborítatlansága ok nélkül csorbát szenvedett, illetve a korai kötődés támogatására törekvés nem valósulhatott meg.
Pozitívum, s igazi remény, hogy egyre többen vannak, vagyunk, akik tudunk a fontosságáról és biztosítani szeretnénk a lehetőségét az anyáknak és a babáknak.

Hamarosan következő blogbejegyzésemből Te is többet megtudhatsz a bonding, azaz a korai kötődés fontosságáról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése