2013. március 21., csütörtök

Hátfájás - kötelező velejárója-e a babavárásnak?

Talán nincs is olyan kismama, aki nem találkozott még a hátfájás valamilyen fajtájával. A kellemetlennek induló, de sokszor állandó problémákat is okozó fájdalom ellen azonban sokat tehetsz!

A várandósság során a test (is) alakul, változik. A hát- és derékfájás általában a baba- és az anya súlygyarapodásával egy időben, az 5. hónap környékén jelentkezik. Addig is érezhető azonban húzó, feszítő érzés a keresztcsont, farokcsont tájékán.
A magzat növekedésével a baba súlya nő, ami az anyai szervezetre fokozott megterhelést ró. Leginkább az anya keresztcsontjára, medencéjére irányul a nyomás, de a hasat tartó szalagok és izmok, a gerincen tapadó hátizmok is jelentős igénybevételnek vannak kitéve.
A várandós hasüregében egyre nagyobb helyet foglal el a bébi, ezt a változást is követnie kell a kismama testének. Megváltozik a súlypont, amit az anya új testtartás felvételével korrigálhat.
A hormonháztartás is változik, s a relaxin nevű hormon hatására a szalagok, inak, izmok nyúlnak, fellazulnak. Ennek fontos szerepe van a szülés során, a tágulási szakaszban. Addig azonban a babának való hely biztosítását szolgálja, hiszen az izmok, szalagok ölelik körül és tartják a helyén a hasüregben a növekvő méhet. A medence tágul, a medencefenék izmai nyúlnak, a csontok távolodnak egymástól, hogy helyet biztosítsanak a növekvő magzatnak. Az izületi stabilitás csökkenése is megfigyelhető. A csigolyák közötti izületek is lazulnak, valamint a szeméremcsontot összekötő porcos izület, a symphysis is rugalmasabbá válik.


Íme néhány tipp, hogy elkerüld az állandósuló hát-, illetve derékfájást:
  • Figyelj a testtartásodra! Hosszú távon helytelen, ha hagyjuk hasunkat előre esni, s a deréktáji görbületet fokozódni. Törekedni kell a fejtetővel felfelé nyújtózni, így a háti domborulat, s a deréktáji homorulat is kisebb lesz, a medencefenék izmai kevésbé terhelődnek.
  • Alváshoz a legjobb a felhúzott térddel oldalfekvő testhelyzet.  A térdeid közé, a derekad megtámasztásához a hátadhoz, illetve a hasad alá párnát helyezhetsz.
  • Az sem mindegy, hol alszol. A túl puha matrac nem nyújt elegendő támaszt a testednek.
  • Ha fekvésből kelsz fel, alőször mindig fordulj az oldaladra. Innen nyomd ki magad a kezed segítségével! ezzel a kismedencei izmoknak is sokat segítesz rugalmasságuk megőrzésében. Szüléskor meghálálják :)
  • Huzamosabb ideig ne ülj, vagy állj egy helyben! Ha kénytelen vagy, akkor időről időre igazítsd ki testtartásodat. Ha ülőmunkát végzel lábaid legyenek kis terpeszben a földön, talpad nyugodjon a talajon. A vádlid és combod, valamint a combod és a törzsed is derékszöget zárjon be egymással. Jó, ha a deréktájon párnával támasztod meg a hátad. Tarts szünetet, sétálj, nyújtózkodj, amikor csak teheted! Hasznos még az óriás gumilabda, mint ülőalkalmatosság használata is. 
  • Ne cipekedj! Ha elkerülhetetlen, akkor guggolásból, emelkedve, se ne előrehajolva tedd!
  • Viselj 1-3 cm magas sarkú, de ne teljesen lapostalpú cipőt!
  • A kellemesen langyos, melegvizes borogatás a keresztcsontra, háti szakaszra helyezve sokat segíthet. (Forrónak nem szabad lennie, mert az alhasi vérbőség a várandósság alatt kerülendő.) Használhatsz melegíthető meggymagpárnát, esetleg iszappal töltött párnácskát is. 
  • A masszázs, simogatás a fájdalom azonnali enyhítését is elérheti. Jó minőségű olívaolajjal, mandulaolajjal, vagy  babaolajjal végezd. Ha nem váradósoknak vagy babáknak előállított kész masszázsolajat használsz feltétlenül nézz utána, hogy összetevői használhatóak-e babavárás idején!
  • A kedvedre való enyhe mozgás kimozgatja, bejáratja az izmokat, izületeket. Ajánlható a séta, úszás, különösen jó a gerincet megmozgató tartásjavító torna, illetve jóga. A hastánc lassú csípőtekerő mozdulatai, a baba "hasban ringatása" is segítséget jelenthet.
  • Otthon is végezhetsz óvatosan nyújtó, lazító gyakorlatokat. Kezdd a legegyszerűbbel! Négykézláb elhelyezkedve a tornaóráról ismert homorító-domborító cica-póz most nagy segítségedre lehet!
  • Gondolj a lelki vonatkozásokra is! Van-e valami teher, amit egyedül cipelsz?  Vállaltál-e valamit erőn felül? Nyomja-e valami lefelé az önbecsülésed, húz-e valami teher a mélybe? Tegyél ellene mielőbb! HA segítségre van szükséged, katt ide!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése