2013. augusztus 14., szerda

Dúlaságról beszélgettünk Székesfehérváron

Asszonytársi segítség a várandósság, vajúdás, szülés és gyermekágy időszaka alatt


Múlt héten került sor két fehérvári dúla szervezésében arra a beszélgetésre, amin a dúlaság, mint hivatás jelenlegi helyzetéről, s a dúla szerepéről hallhattak a meghívottak és az érdeklődők.

A több éve otthoni és kórházi szüléseket kísérő Dedics Nelli tisztázta a dúla, mint asszonytársi segítő kompetenciáit, s elválasztotta őket az egészségügyi szakszemélyzet feladataitól.
Erről bővebben itt olvashatsz.


Nagy-Majoros Zsanett kutatási eredményekkel támasztotta alá, hogy a dúlás szülések gyorsabbak, kevesebb beavatkozással járnak, így a kórház számára gazdaságosabbak, az anya, a baba, a család számára pedig pozitívabb szülésélményt és nagyobb elégedettséget okoznak.

Egy fiatal anyuka az általa a várandóssága és vajúdása alatt megtapasztalt dúlai segítségről vallott. Sajnálta, hogy a dúlája a kórházban nem lehetett vele - jelenleg ugyanis sajnos ez a Fejér Megyei Szent György Kórházban még nem valósulhat meg. A szülésével, a kórházi ellátással összeségében elégedett volt, pozitív szülésélményről számolt be, amit a dúlával való alapos fekészülésnek is tulajdonított.

A találkozón a várandós anyákon kívül jelen volt még két veszprémi dúla, akik szülésfelkészítő foglalkozásaikról és dúlaként átélt kórházi tapasztalataikról meséltek. A találkozón ezen kívül többen a dúlaságról, a dúlává válás lehetőségeiről tájékozódtak.

Ez az évezredes hagyományokkal bíró hivatás manapság kezd ismét bekerülni a köztudatba. Véleményem szerint hamarosan elindul az intézményesülés útján, így remélem a jövőben minden nő szabadon dönthet arról, hogy kívánja-e egy segítő asszonytárs, dúla testi-lelki támogatását igénybe venni a várandósság, vajúdás, szülés és gyermekágy alatt.


Igazán hasznos és jó hangulatú beszélgetésen vehettünk részt, köszönet a szervezőknek!

A dúlaságról szóló korábbi írásomat itt érheted el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése